Hukuk
Public
1
üye
3
gönderiler
Kaynak: https://www.hukukihaber.net/polisin-durdurma-kontrol-ve-arama-islemlerine-dair-yetkisinin-kapsami
2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun “Durdurma ve kimlik sorma” başlıklı (PVSK) 4/A maddesine[1] göre; polis, kişileri ve araçları şu hallerin varlığı halinde durdurabilir:[2]
1) Bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek, (PVSK md. 4/A-1.a)
2) Suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek, (PVSK md. 4/A-1.b)
3) Hakkında yakalama emri veya zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek, (PVSK md. 4/A-1.c)
4) Kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek. (PVSK md. 4/A-1.ç)
— Makul bir sebebin bulunması
Polisin Durdurma yetkisini kullanılabilmesi için, tecrübesine ve içinde bulunulan durumdan edindiği izlenime dayanan makul bir sebebin bulunması şarttır.
Başka bir söylemle, polis durdurma yetkisini hukuka uygun ve makul bir sebebe dayanarak kullanmak zorundadır. (PVSK md. 4/A-2)
— Durdurma yetkisi süreklilik göstermez ve keyfiliğe dayanmaz
Bu nedenle, polisin bu yetkisi süreklilik göstermemesi gerekir. Yani polis, fiilî durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma işlemi yapamaz. (PVSK md. 4/A-2)
— Durdurma sebebinin bildirilmesi
Polis, durdurduğu kişiye durdurma sebebini bildirmelidir. Bu durumda polis, kişi veya kişilere durdurma sebebine ilişkin sorular sorabilme yetkisine haizdir. Bu aşamada polis, kişilerden kimliğini veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini talep edebilecektir. (PVSK md. 4/A-3)
— Durdurma süresinin makul olması
Durdurma süresi, durdurma sebebine esas teşkil eden işlemin gerçekleştirilmesi için zorunlu olan süreden fazla olamaz. (AÖAY md. 27/5; PVSK md. 4/A-4)
Durdurma işlemi mümkün olan en kısa sürede bitirilmesi gereken bir işlemdir. Bu nedenle sürenin uzamasına neden olabilecek davranışlardan kaçınılmalıdır.
— Durdurma sebebinin ortadan kalkması
Durdurma sebebinin ortadan kalkması halinde kişilerin ve araçların ayrılmalarına izin verilir. (PVSK md. 4/A-5)
— Yeterli şüphenin varlığı
Polis, durdurduğu kişi üzerinde veya aracında silah veya tehlike oluşturan diğer bir eşyanın bulunduğu hususunda yeterli şüphenin varlığı halinde, kendisine veya başkalarına zarar verilmesini önlemek amacına yönelik gerekli önlemleri alabilme yetkisine sahiptir. Bu amaçla kişinin üzerindeki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemeyecektir.[3]
— Polisin kişilere kimliğini sorabilme yetkisi
Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir. (PVSK md. 4/A-8)
Ek kaynaklar:
– https://sen.av.tr/tr/makale/polisin-durdurma-ve-arama-yetkisi
1
Voice
0
Cevaplar
Etiketler
This topic has no tags